تاریخچه HTML چیست؟

بازدید: 1863 بازدید

تاریخچه HTML چیست؟

 

آموزشXHTML و HTML

قبل از هر چیز می بایست با یکسری مفاهیم و اصطلاحاتی که در ادامه به آن ها نیاز داریم آشنا شویم :

اینترنت : شبکه ای از کامپیوتر ها که یکسری اطلاعات را بین یکدیگر منتقل می کنند .

منابع اطلاعاتی (Information Resource) : همان اطلاعاتی هستند که بین کامپیوتر های اینترنت منتقل می شوند . این اطلاعات می توانند شامل هرگونه فایلی با فرمت های گوناگون باشند . مانند عکس ها ، فیلم ها ، صدا ها ، متن ها و …

 

کامپیوتر های داخل شبکه اینترنت را به دو دسته تقسیم می کنند :

سرویس دهنده (server) : کامپیوتر هایی که منابع اطلاعاتی را در اختیار دارند و وظیفه دارند که آن ها در اختیار سایر کامپیوتر ها قرار دهند server نامیده می شوند . درواقع این کامپیوتر ها وظیفه سرویس دهی به سایر کامپیوتر ها را بر عهده دارند .

سرویس گیرنده (Client) : به کامپیوتر هایی که منابع اطلاعاتی را از سرویس دهنده ها دریافت می کنند سرویس گیرنده (مشتری) می گویند .

اصطلاحا به این مکانیزم و ساختار در اینترنت که یک کامپیوتر نقش سرویس دهنده و کامپیوتر های دیگر نقش سرویس گیرنده را بازی اصطلاحا به این مکانیزم و ساختار در اینترنت که یک کامپیوتر نقش سرویس دهنده و کامپیوتر های دیگر نقش سرویس گیرنده را بازی معماری مشتری –سرویس دهنده (server-client) گفته می شود .

سایت : مجموعه ای از چندین فایل با انواع گوناگون همچون فایل های متنی ، تصویری ، صوتی و … که درواقع همان منابع اطلاعاتی وی اینترنت هستند .

هاست (Host) : به مقدار فضایی از حافظه سرویس دهنده ها که برای ذخیره منابع اطلاعاتی مورد استفاده قرار می گیرد گفته می شود.

Webserver : به سروری که محتویات یک سایت را در خود نگه داری می کند وب سرور آن سایت می گویند .

Request : به درخواستی که از طرف سرویس گیرنده ها برای دریافت یک فایل به سرویس دهنده ای خاص ارسال می شود گفته می شود.

Response : به پاسخی که یک سرویس دهنده در جواب درخواست یک سرویس گیرنده می دهد گفته می شود .

Web browser (مرورگر) : نرم افزاری است که وظیفه ارسال درخواست ها به سرویس دهنده و دریافت پاسخ ها از آن بر عهده دارد مرورگر گفته می شود . از رایج ترین مرورگرها می توان از Safari ، Opera ، Mozilla Firefox ، Internet Explorer Google Chrome نام برد . به مرورگر ها                 UserAgent هم می گویند .

Downloadِ : عمل انتقال یک فایل از server به client گفته می شود .

Upload : به عکس عمل download یعنی انتقال فایل از client به server گفته می شود .

برای ارسال منابع اطلاعاتی در پهنه وسیعی از مخاطبان نیاز به یک زبان واحد جهانی است که برای تمام کامپیوتر ها قابل فهم باشد . این زبان HTML است.

 

View-HTML
View-HTML

 

HTML به نویسندگانش امکانات زیر را می دهد:

“به اشتراک گذاری منابع اطلاعاتی به صورت آنلاین و از طریق متن ها ، جدول ها ، لیست ها ، عکس ها و ….

“در یافت آن ها از طریق لینک ها و کلیک کردن بر روی یک دکمه

“طراحی فرم ها به منظور تبادل اطلاعات با کامپیوتر های راه دور و به جهت جستجو ، ذخیره ، و مرتب سازی آنها و…

“قرار داردن کلیپ های ویدئویی ، صوتی و دیگر برنامه های کاربردی در داخل اسنادشان

 

تاریخچه HTML :

HTML توسط Tim Berners-Lee در خلال دهه ۹۰ میلادی همراه با گسترش وب، شکوفا شد. این زبان توسط مرورگر Mosaic معروفیت خاصی پیدا کرد. در آن زمان HTML در چند مدل منتشر می شد که آن بستگی داشت به سازنده فایل و انجمنهایی که در زمینه وب فعالیت داشتند.

در نوامبر ۱۹۹۵نسخه ۲.۰ HTML گسترش یافت و بلافاصله در همان سال ۳.۰ HTML منتشر شد، ولی استقبالی از آن نشد. در سال ۱۹۹۶ انجمن W3C شروع به فعالیت بر روی نسخه این زبان کرد که حاصل کار آنها در ۱۴ ژانویه ۱۹۹۷ انتشار HTML ۳.۰۲ بود. این نسخه توانست رضایت اکثریت را جلب کند چون هماهنگی بیشتری با مرورگرهای مختلف در سیستمهای عامل متفاوت داشت. در تمام نسخه های این زبان ، سعی بر این شده بود تا نظر کسانی که در زمینه وب سرمایه گذاری کرده بودند جلب شود و برنامه های تولید شده برای وب بتوانند مدت طولانی تری قابل استفاده باشند. به همین منظورHTML برای اهداف گسترده تری ، در وب توسعه یافت تا در کلیه سیستمهای اطلاع رسانی و الکترونیکی کوچک و بزرگ با بکار بردن گرافیک و رنگها، قابلیت بهره برداری بیشتری داشته باشد.

در ۱۸ دسامبر ۱۹۹۷ نسخه ۴.۰ HTML در وب منتشر شد و در همین بین شرکتهای تولید کننده مرورگر وب یکسری مشخصات منحصر به خود را به این نسخه اضافه کردند که قابل اجرا در مرورگرهای دیگر نبود. بعضی از این تغییرات در W3C مورد تایید قرار گرفت اما بعضی دیگر نه. با تغییرات HTML مرورگرها مجبور به تغییر شدند تا با تحولات جدید سازگار شوند.

در تاریخ ۲۴ آوریل ۱۹۹۸ در این نسخه تجدید نظر شد و حاصل آن پیدایش ۴.۰۱ HTML بود که با کمی تغییر و رفع یکسری مشکلات، در W3C برسمیت شناخته شد و این انجمن استفاده از آنرا به توسعه دهندگان و طراحان وب ، توصیه کرد.

 

۴.۰ HTML

بطور کل مجموعه ۴ HTML به دلیل ویژگی هایی که نسبت به نسخ قبلی داشت توانست محبوبیت و مقبولیت خاصی در بین طراحان پیدا کند که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد :

۱. پشتیبانی از انواع زبان ها و کاراکتر ها : یکی از مهمترین ویژگی های مجموعه  HTML پشتیبانی آن از انواع زبانهای جهان بود . تا قبل از آن با HTML فقط امکان طراحی صفحات به زبان های چپ به راست مثل انگلیسی و فرانسوی و … بود . اما این نسخه امکان استفاده از زبان های راست به چپ و کاراکتر های منحصر به فرد آن ها همچون فارسی و عربی را نیز فراهم کرد .

۲. استفاده از style sheet (برگه های سبک آبشاری) : یکی دیگر از ویژگی ها پشتیبانی خوب آن از stylesheet ها برای کنترل چگونگی نمایش صفحات توسط کاربران و طراحان بود . تا قبل از آن ، طراحان کنترل بسیار کمی بر نحوه نمایش صفحات خود داشتند.

۳. گنجاندن زبان های اسکریپتی (همچون Vbscript ، javscript و …) : یکی دیگر از ویژگی ها امکان گنجاندن زبان های اسکریپتی در داخل صفحات HTML برای خلق صفحات Dynamic (پویا) بود. به وسیله این زبان ها می توان بر نحوه رفتار عناصر موجود در یک صفحه وب کنترل داشت و تعیین کرد که عناصر در مقابل کنش های کاربر صفحه چه واکنشی از خود نشان دهند .

۴. جدول ها (Table) : یکی از عناصری که در ۴.۰ HTML فراهم شد امکان به کارگیری جداول برای نظم دهی و ارائه منظم و قالب بندی شده اطلاعات بود.

۵. عناصر چند رسانه ای (MultiMedia) : یکی از امکانات جذابی که در این نسخه فراهم شد امکان قراردادن عناصر چندرسانه ای (همچون فیلم ها ، عکس ها ، صدا ها و …) بود که امروزه جای خود را در بسیاری از سایت ها باز کرده اند .

اما جدیدترین نسخه HTML که از نظر ساختاری با نسخ قبلی تفاوتی نکرده است و تنها دارای یکسری اصول و قوانین خاص است تا کمبودهای HTML را برطرف کند XHTML است. XHTML          سرنام عبارت eXtensible Hyper Text Markup Language و به معنی HTML قابل توسعه است.

همانطور که اشاره شد این نسخه فقط شامل قوانین و اصولی است که طراحان وب باید در هنگام طراحی هایشان از آن ها پیروی کنند .

در ادامه بیشتر به خود HTML و کار با آن خواهیم پرداخت :

HTML : زبان خلق صفحات وب است بوسیله آن می توان صفحات وبی ساخت که در آن ها از عکس ها ، فیلم ها ، موزیک ها ، پاراگراف ها ، جداول و … استفاده کرد .

HTML مخخف عبارت زیر می باشد :

Hyper Text Markup Language

که در ادامه به توضیح هر یک از عبارت های به کار رفته در آن خواهیم پرداخت :

“Language : این عبارت نشان دهنده این است که HTML یکی از زبان های برنامه نویسی است . (البته درادامه خواهیم دید که بهتر است به جای عبارت برنامه نویسی از نشانه گذاری استفاده کنیم .)

“Text : این عبارت نشان می دهد که یک برنامه به زبان HTML یک فایل متنی ساده بیشتر نیست . (در واقع مرورگر ها این فایل ساده متنی را خوانده و با توجه به دستورات داخل آن ، آن را به عناصر مختلف همچون عکس ها ، پاراگراف ها و …. تبدیل می کنند .)

“Hyper : در مقابل liner قرار دارد . جالب است بدانید زبان های برنامه نویسی را به دو دسته تقسیم می کنند :

“Liner : به زبان هایی همچون ++Delphi ، Pascal ، c و… که باید دستورات به ترتیبی که نوشته شده و می بایست خط به خط اجرا شوند و تا خطی از برنامه اجرا نشده خط بعدی اجرا نمی شوند و درواقع الگوی خطی دارند زبان های Liner می گویند.

“Hyper : در مقایل زبان هایی هستند که الگوی خطی ندارند و خطا دریک خط از برنامه موجب توقف کل برنامه نمی شود و درکل الگوی خطی ندارند زبان های Hyper می گویند.

 

 

در ادامه با ما همراه باشید…